Csőben sült túrós brokkoli
120 dkg brokkoli,
50 dkg túró,
2 dkg light margarin vagy olívaolaj,
4 dkg reszelt sajt,
só, szerecsendió.
A brokkolit rózsáira szedve megmossuk, és kisebb, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. Sós vízben megpároljuk, majd leszűrjük. Bevallom, én a zöldségek főzőlevét soha nem öntöm ki, hanem megiszom, mert egyrészt finom, másrészt fontos nyomelemek oldódnak ki a főzés-párolás során, amit vétek lenne eldobni. Egy tálban összetörjük a túrót, hozzáadjuk a brokkolit, és összeturmixoljuk. Akár egy-két tojással gazdagíthatjuk is, és közben megfűszerezzük a sóval, szerecsendióval, vagy ízlés szerint bátran egyéb fűszerekkel, például sáfránnyal. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belelapátoljuk a masszát, a tetejét meghintjük reszelt sajttal, és forró sütőben egy negyedóra alatt átsütjük, amíg a sajt szép ropogós nem lesz. Önmagában is laktató étel, de akár sült hallal is tálalható. Az eredeti recept 4 főre készült, egy adag kb. 380 kalóriát tartalmaz. Ha valaki nem szereti a brokkolit, úgy ajánlom egyéb zöldségekkel is, csináltam már karfiollal és vegyes zöldséggel is.